Col·lecció Bassat

1970 - 1979 (II)31 maig 2012 - 16 juny 2013

L’exposició que ara presentem, la tercera des que vam inaugurar i la segona de les tres dedicades a la dècada dels setanta, mostra l’obra de quatre artistes catalans i de tres de valencians, tots ells nascuts als anys quaranta, en plena postguerra espanyola. L’any de la creació de Dau al Set, el 1948, tenien entre dos i vuit anys i quan va morir el dictador, vint-i-set anys després, tots havien exposat individualment a la Galeria Adrià de Barcelona. Estem parlant dels artistes Francesc Artigau, Gerard Sala, Xavier Serra de Rivera, Miquel Vilà i dels valencians Rafael Armengol, Manuel Boix i Artur Heras.

La Galeria Adrià estava situada al carrer del Consell de Cent, número 286, entre la Rambla de Catalunya i el carrer de Balmes, enfront de la Sala Gaspar i la Galeria René Metras. Tot i que Albert Ràfols Casamada i Josep Guinovart van ser els dos valors principals de la galeria, cal constatar que el gruix de la programació girava entorn de la figuració.

La primera exposició a la Galeria Adrià dels tres artistes valencians, tingué lloc el febrer del 1972, sota el títol de Boix, Heras i Armengol. Fou l’única exposició conjunta que presentaren. Manuel Boix hi va exposar individualment en tres ocasions i Artur Heras i Rafael Armengol, en dues.

Francesc Artigau, Gerard Sala, Xavier Serra de Rivera i Miquel Vilà hi exposaren individualment, en més d’una ocasió, entre els anys 1972 i 1978.

Presentem el treball d’uns artistes joves al llarg d’una dècada marcada per la fi de la dictadura i una greu crisi econòmica, que deixa constància del ressorgir, davant l’informalisme imperant, d’una altra manera d’entendre la pintura. En paraules de Francesc Fontbona, molts d’aquests artistes pertanyen a una categoria sense etiqueta i “se’n podria dir els incòmodes autèntics, i en ella hi tindrien cabuda aquells pintors que, actuant des de la més profunda sinceritat creativa, es negaren, des de les acaballes del segle XIX i durant tot el segle XX, a sumar-se a corrents consolidats o a incorporar mecanismes de poliment que poguessin erosionar la forta i insòlita expressivitat primigènia de les seves obres”.

Fragment del text de Núria Poch, Altres figures dels anys 70, publicat al catàleg de l’exposició.Catàleg de l'exposició amb text de presentació de Núria Poch, comissària de l'exposició, on es reprodueixen i documenten les 50 obres dels artistes Francesc Artigau, Gerard Sala, Xavier Serra de Rivera, Miquel Vilà, Manuel Boix, Artur Heras i Rafael Armengol.

Edita Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró. Catàleg a la venda a la Nau Gaudí.

Obres exposades