Col·lecció Bassat

1990 - 1999 (I)14 febrer 2020 - 10 gener 2021

Aquesta exposició aborda, cronològicament, el quart decenni de la Col·lecció Bassat, que arrenca cronològicament el 1947. O, si ho preferiu, la tercera dècada de la seva activitat com a col·leccionista, iniciada als anys setanta. Gairebé cinquanta anys seguits adquirint obres d’art català contemporani. Descomunal.

Lluís Bassat es guia en aquest afany pel seu propi gust. No es deu a cap altre criteri, a part de l’esmentat anteriorment. No trobarem en aquesta tria, doncs, el que hom esperaria d’un manual a l’ús sobre l’art de la dècada dels anys noranta. Les històries de l’art, cronològicament previsibles, parlen de l’art “nou” que aporten els joves artistes emergents a cada període. I obliden els progressos de la resta de l’univers creador.

En el cas que ens ocupa, la dècada dels anys noranta significa l’estandardització de les noves tecnologies aplicades a l’art, molt especialment del vídeo, el retorn de les pràctiques conceptuals de biaix neosituacionista —amb una forta càrrega d’activisme—, la consagració de la instal·lació... Tot això, sense oblidar que la dècada va ser testimoni de l’esfondrament de la Unió Soviètica —i de la utopia comunista a Europa— i del naixement i desplegament d’internet, que va donar lloc a fenòmens com la globalització. I d’horrors com les guerres iugoslaves o el genocidi de Ruanda.

La Barcelona olímpica és testimoni d’una florida artística pràcticament irrepetible: obrí portes la Fundació Antoni Tàpies (1990), s’inaugurà el MACBA (1995), es reinaugurà el MNAC (1994), la col·lecció d’art de la Fundació ”la Caixa” va prendre l’embranzida definitiva i el nombre de galeries d’art assolí el seu zenit.

Dalí deia: “No perdis el temps intentant ser modern. És l’única cosa que malauradament, facis el que facis, no podràs evitar ser”. I aquest consell és aplicable tant als creadors com als col·leccionistes. Som davant d’una tria composta per 78 obres fetes, entre els anys 1990 i 1999, per 15 artistes.

Extracte del text de Ricard Mas: Col·lecció Bassat. La dècada exuberantCatàleg de l'exposició amb textos de Ricard Mas i Núria Poch, comissària de l'exposició. S'hi reprodueixen i documenten les 78 obres dels artistes Daniel Argimon, Fernando Bellver, Josep M. Codina, Rosa Codina-Esteve, Miguel Condé, Jaume Genovart, Monsterrat Gudiol, Víctor Mira, Josep Pla-Narbona, Agustí Puig, Albert Ràfols Casamada, Isabel Saludes, Josep Serra i Miguel Zapata.

Edita Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró. Catàleg a la venda a la Nau Gaudí.

Selecció d'obres