RÀFOLS CASAMADA

Obres de la col·lecció Bassat18 febrer - 15 octubre 2023

L’any 2023 commemora el centenari del naixement del matrimoni d’artistes Albert Ràfols Casamada i Maria Girona Benet. L’exposició “Ràfols Casamada. Obres de la col·lecció Bassat”, organitzada pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, és el tret de sortida a les activitats organitzades amb motiu d’aquesta efemèride.

Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923-2009), és un dels artistes catalans més destacats de la segona meitat del segle XX. A través d’aquesta mostra, se’ns dona l’oportunitat de contemplar de primera mà una de les col·leccions més completes –en diversitat i en nombre– pel que fa a l’obra de l’artista. 

Ràfols Casamada és l’artista més ben representat en la col·lecció Bassat. L’amistat entre pintor i col·leccionista i la profunda admiració per la seva obra, han fet que, al llarg dels anys, s’hagi aplegat una mostra més que significativa del seu quefer pictòric. Així doncs, podem repassar, de cap a cap, cada una de les seves etapes artístiques, des dels darrers anys de la dècada dels quaranta, fins les últimes obres, pintades durant els primers anys del nou mil·lenni. A grans trets, ens permet sobrevolar la seva trajectòria plàstica o, si més no, fer patent l’evolució formal i conceptual de la seva pintura que no deixa de ser un aprofundiment constant al voltant d’uns mateixos conceptes, d’unes mateixes inquietuds i preocupacions formals i conceptuals. 

L’obra de Ràfols respon a una doble recerca; una d’interior -atemporal, independent- i a una altra de col·lectiva, lligada a un anhel de modernitat compartit amb els seus companys de generació. Així doncs, a mesura que passen els anys, la seva obra va guanyant densitat en contingut conceptual i, alhora, superficialment evoluciona cap a noves expressions formals, d’acord amb el context social, polític i intel·lectual del moment.

Amb tot i en paraules del propi artista: “I acabo. Perquè és l’obra la qui ha de parlar, ella la qui ha de dir allò que no pot dir la paraula. És ella, amb allò que té de particular, la qui ha de parlar a la sensibilitat d’aquell qui la contempla i, per damunt de la intel·ligència, arribar a l’emoció”.


Catàleg de l'exposició amb textos de Bernat Puigdollers, comissari de l'Any Ràfols Casamada i Maria Girona i Núria Poch, comissària de l'exposició a la Nau Gaudí. S´hi reprodueixen i documenten les 42 obres exposades.

Edita Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró. Catàleg a la venda a la Nau Gaudí.